Saturday, March 27, 2010

tips membaca dan menghafal dengan mudah =)

Assalamualaikum kawan2..
hari ni, saya ingin berkongsi sedikit tips
membaca dan menghafal dengan mudah
amalkan setiap malam selama
7 hari berturut2..
mesti senang punyeeeerrrr !!!!



jauhkan laptop dari anda????
ya, ini cukup senang untuk melakukannya
tak perlulah jauhkan diri anda dengan laptop
sampai berbatu2..cukuplah dalam 30cm..


Sila teliti tarikh exam anda setiap malam..
lebih afdal setiap pagi,tghari,petang,malam,tgh malam
ini untuk memudahkan anda tu SEDAR DIRI sikit..
klau tak sedar diri juga,hantuk kepala dekat dinding



tengoklah gambar family bila terasa malas..
ini untuk membuang sifat kemalasan pada diri
tengok dan hayatilah muka mereka semua
dan bayangkan apa harapan mereka pada anda..



jangan bagi katil anda kosong
ini untuk tidak memberi peluang pada anda
untuk berbaring2 & bersenang lenang
di atas katil..letak lah apa2 sebagai ganti
diri anda di atas katil..


pastikan air sentiasa berada di sebelah anda..
ini untuk menghilangkan rasa mengantuk
lagi2 dalam subject membaca..
oh yer,air yang dimaksudkan bukanlah
air oren,air bergas,air milo,air jus
tapi..air yang dimaksudkan ialah
air suling,air masak,air kosong,air putih


Gunakan pen yang bewarna ketika menulis
ini untuk memudahkan anda mengingati
segala point2 yang penting..


lastly..katakan tidak pada makanan..
kalau dah asyik makan je...
bila nak mula baca dan hafal..
kalau perut dah kenyang
nanti fikir nak tidur je...


~SELAMAT MAJU JAYA~

13 comments:

  1. hahaha. memang benar skli. haha. pendekatan visual yg berkesan
    haha





    http://fitridzulkifli.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. kemasss....siap ada gambar...hehe..

    cute je gambar bear tu..
    y tak tahan ya allah,bnyak gile makanan dalam laci..

    =)

    ReplyDelete
  3. tips y sgt bgus..
    ok..pasne nk praktis jg..he3
    opps..lupa pla..
    salam ziarah ya

    ReplyDelete
  4. owh.. camtu... nak try la.. hehehe

    ReplyDelete
  5. hoho..tips yg bagus.bab laptop tuh mmg btul.kena letak jauh2 kalu tak mmg tak leh nak fokus langsung.huhu

    ReplyDelete
  6. tips ni fun la... berguna gak. slalu xdpt elak ialah mkn time bljr. huhu..

    ReplyDelete
  7. effy~untuk text tuh~
    kamo tgk kat snie yea~
    http://maribinablog.blogspot.com/2009/12/membina-teks-bergerak-pada-kursor-mouse.html

    ReplyDelete
  8. hohoho.. penuh makanan dalam laci meja

    ReplyDelete
  9. wah, siap satu inci ada di bilik adik ni ye.yg best nampak gmbr teddy bear lak2..

    ReplyDelete
  10. byk nyer mknan lam laci..
    kuat mkn ni.. hehe
    tips yg berguna sgt..
    =)

    [airsuam]

    ReplyDelete
  11. eh, ngah study pon leh bukak fb yer..=)

    ReplyDelete
  12. ermm...tak kisahlah asalkan dapat mencapai matlamat untuk study...tips yang bagus juga tu

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Pages

..

Related Posts with Thumbnails