Wednesday, May 12, 2010

JANGAN DAN JANGAN TAK DI FACEBOOK...

Jangan tak:

  • malu
  • fikir sebelum berbuat sesuatu
  • ingat bahawa perbuatan kita dicatit, dan akan dipertanggungjawabkan setiapnya
  • tegur-menegur
  • nasihat-menasihat
  • saran buat baik
  • kongsi link/tips/cerita/ berita yang baik
  • ajak kepada ma’ruf, cegah kemungkaran
  • awas dengan mudharat yg berpotensi diwujudkan oleh Facebook
  • rekomen perkhidmatan & produk keluaran ummat Islam yang bagus
  • set di privacy setting ikut keperluan anda supaya bukan semua maklumat/gambar anda boleh dilihat/diceroboh

Jangan:

  • kutuk-mengutuk
  • fitnah-menfitnah / gossip
  • gedik-menggedik
  • ejek-mengejek
  • upload foto yang menimbulkan fitnah, terutama foto wanita
  • upload foto anda (sekiranya anda wanita), foto adik perempuan anda, isteri anda, anak perempuan anda, rakan perempuan anda atau lain-lain wanita bagi menjaga kehormatan, kemuliaan & maruah mereka.
  • buka aib diri sendiri & orang lain
  • terlalu berkongsi maklumat diri & keluarga
  • bermain dengan kuiz yang boleh merosakkan aqidah dan tidak berfaedah
  • bermain dengan permainan (games) yang hanya membuang masa
  • bebas sangat
  • berlebih-lebihan dalam bergurau
  • berkhayal dengan foto2 rakan Facebook anda
  • memuji diri sendiri, nanti orang menyampah
  • taksub & lalai dengan Facebook
  • terus percaya & sebarkan semua khabaran orang

12 comments:

  1. Ada benarnya entri saudari ni..pendek kata kena hati-hati la. Silap hari bulan, kena charge kat mahkamah..naya dibueknyo~



    Jom singgah blog saya pulak :D

    Bila Karipap Boleh Bercakap

    ReplyDelete
  2. jangan upload foto wanita yang terlalu banyak. (betul tu).
    Jangan lupa private album buat wanita. (boleh tak? saya buat ni!) :P


    Jom terjah FIFA Piala Dunia.

    ReplyDelete
  3. tips y sangat berguna..y main ramal nasib bnyak sangat kat FB kan..

    ReplyDelete
  4. apa yang perlu selain jangan?

    ReplyDelete
  5. e marketing and advertising http://www.annieline.fr.ht

    ReplyDelete
  6. hehe..jangan buat yang tidak, tidak...huhu

    ReplyDelete
  7. yup btl tu ..
    bgs en3 effy ni..

    ReplyDelete
  8. mcm mana kalo ade org yg add fb kite tok stalk kita? perlu ke kite aprve dorg? or kita pura2 berlagak baik? haih...pening

    ReplyDelete
  9. tak suka main FB.. rasa kalau tak ada FB rasa tak menyesal

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails

Pages

..

Related Posts with Thumbnails