Sunday, April 25, 2010

Saya di tag oleh Hafiza Suraya....


1. Apa yg anda buat klu anda tahu member tikam belakang anda?

hurm...call geng2 tikl, bawak parang..malam2 pergi rumah orang tu, pergi tikam orang tu beramai2..haha..tak lah...macam yang ibu kata..AMIN kan saja.Tak perlu nak balas..=)

2. 6 org dihati anda??

1) (My Parents) Abu Zaki & Rusnah
2) (My siblings) Eashra Edzrin,Dalila Sharina,Adina Shamiza,Afif Zafri
3) Umi, Sis Julia, Sis Aleya, Dan SIS PEMBULI YG SELALU PANGGIL SAYA BURUNG HANTU,BULUH BAMBU,SI PIPI TEMBAM
4) Semua kawan2 saya (smkcp,smkbtho,tikl,UiTM Segamat,geng blogger)
5) Novel-novel saya (ah,tak kira..nak masukkan jugak!!)
6) Pipi,pupu,thopeng,froggie, fingky,mingky (tapi,dua2 ni dah arwah sebab dimakan kucing)


3. Anda rasa anda COMEL?

comel??..walaweiiii..apa mahu jawab..nanti kalau kata tak comel,orang kata rendah diri..kalau kata comel,orang kata perasan pulak..So,tak nak jawab..mungkin saya ni burung hantu,buluh bambu juga si pipi tembam..=)

4. Single or taken?

Yakin 100% saya masih single..

5. Blog yg anda suka?

Sudah tentu lah blog AMETHYSTCHEMIZ..hasil titik peluh saya juga kembar saya, Adina Shamiza..juga blog2 yang bila baca tak membosankan saya.

6. Adakah bilik anda kemas setiap ari?

Haha..bilik mana yer?kalau bilik di kolej..wah..kemas lah sangat kan..
kalau bilik dekat rumah...fuhhh...mestilah..clean n clear..kan Eashra kan???

7. Lagu terakhir yg anda dgar?

Snada = Demi Matahari

8. Last text mesej?

..Takkan nak cakap jugak pasal apa...huh

9. Last fon call?

Mummy ku..sebab dia rindu sangat dekat anak dia ni..HAHAHA...

10. Hari terakhir anda menangis?

Hurm..no comment...(sis...syhhhhhhh)


11. List 5 warna kegemaran?

1) Hijau
2) Merah
3) Oren
4) Hitam
5) Putih

12. Org terakhir anda ber YM?

YM kat sini tak jarang boleh bukak,so,dah lupa dengan siapa last YM

13. Game yg anda paling suka?

Dulu..suka sangat dengan farmville,pastu beralih ke happy aquarium..sekarang semua dah tak suka..

14. Adakah anda peminat MCR?

MRC ???? SIAPAKAH ????

15. Apa perasan anda bla jawab TAG ni?

Sangat happy,macam muka kena tag kat atas tu..iye ke??hahaha


16. Anda rasa TAG ni best?

Hurm..ntah lah..cuba tag tanya pasal novel2 ke..mesti seronok nak jawab..

17. Ok TAG lagi 10 org?

1) Si Lempong (Ajwin Ajeera)
2) Liyana Izzati
3) Haziqah Azmi
4) Syaqa
5) Nabil Potter
6) Air Suam
7) TTT
8) Saya_arief
9) Ezannurhafiz
10)Pembuli no 1 (yg selalu panggil saya bam...sila jawab!!!)


Thursday, April 22, 2010

HAPPY BIRTHDAY...


ZHU NI SHENGRI KUAILE...
ZHU NI SHENGRI KUAILE..
ZHU NI XINGFU WU ZHIJING..
HAOXIANG SONG BAI CHANG QING...


Selamat hari jadi Haziqah..Semoga sentiasa murah rezeki dan panjang umur..Dan juga gudluck untuk final.."u can do it manja"..Eiiuu..geli je nama timangan kau..HAHAHA..Awak tu dah 20 tahun..Sedar diri sikit tau..Balik Kolej nanti malam2 kalau nak pergi toilet,kena pergi sendiri..kalau ada lipas selamatkan diri sendiri..Tak ada dah kita nak tolong lagi..Sebab kau kan dah besar..buat sendiri la..ok manja?

Post kali ni memang khas buat kau..ha ,suka x??suka x??(apalagi,balik kolej nanti belanja kita mcD ok??)Haziqah,dah 2 tahun lebih dah kita kawan kan..Kenal kau pun kat LARKIN sana tu ha...Dari UiTM LARKIN pindah ke UiTM SEGAMAT...since part 1 sebilik dengan kau..sampai lah dah part 4 ni..Muka kau jugak yang di tatap setiap hari..setiap masa.setiap saat..setiap detik..sampaikan bosan lah jugak...lepastu,masuk pula ila..Dia tu..huh..awal2 jer baik gila...sopan je..ajak tgk movie"eh,x apa lah..kita tgk dr atas katil ".Sekali,dah kenal..ha...terkejut semua org..tu nenek lagi sorang tu (LISA) lagilah..Nama jer wing lain..tapi rumah dia kat bilik kita tu..
Apa kata kita buat sewa bilik??nak x?? boleh jana wang..HAHAHA..
tak yah lah mahal2,dalam RM 10 sehari dah lah..

Tak rasa ke macam dah lari topik??HUHU..Manja,dengar sini,walaupun kau selalu tak nak tolong kita time lipas datang, sebab kau pun pengecut, walaupun kau selalu buli kita,walaupun kita selalu buli kau...walaupun kau selalu membebel macam nenek..walaupun kau selalu ajak kita makan megi malam2 dan kita tak nak,kemudian kau buat muka kucing shrek dan akhirnya kite tertewas..walaupun kita letih jerit2 panggil nama kau banyak kali tapi kau tak dengar sebab kau pakai
earphone,dan bermacam2 lagi walaupun...Tapi, SAYA TAK KISAH..
sebab..sebab..sebab...awak kawan saya lah..Dari part 1 kita 2geder2 kan..
nah, saya imbas balik kenangan kita bersama...










Eh, perasan sesuatu tak???kenapa yer??
kenapa dekat semua pic ni kita pakai tudung hitam??
kita tengok2,baru terperasan...OK,tipu..
Sebenarnya..memang cari gambar yang hanya
pakai tudung warna hitam..

Kita ada something untuk kau tau...
Walaupun ia tak mahal..sebab bukan beli
tapi sebab kita buat,gunting,sendiri...
kita berjaga sampai sekarang ni jam 2.30 pagi..
ila dah tidur...kita bertungkus lumus buat..
untuk kau pegang buat kenangan bila
masing2 dah habis diploma nanti..


_

_

_

_

_

_






TIDIDIDINGGGGGG!!!!!
comel tak??comel tak??
tapi tak siap lagi tau..
nak suruh ila n nina tulis pape atas tu..
juga lisa..korang cepat lah balik..
hurm..meja dah bersepah..
esok pagi,ila bangun comform membebel lagi..



Tuesday, April 20, 2010

Khas buat rakan2 facebook ku..

Hai kawan2..lama tak aktif berblogging..hahaha..Ni pun curi2 update, kalau ibu kat rumah tau ni..aduhai..mati lah saya..so..syhhhhhh..Esok,ibu tengok dia dah tak boleh buat apa dah..Sebab apa nak marah???Sebabnya ESOK START FIRST FINAL PAPER SAYA..TAPI MASIH BOLEH ONLINE..relaks kan..hahaha..Macam dah expert gila semua chapter..Bukan lah,saya online pun sebab bila baca buku tak masuk..so,buat apa nak paksa kan..Lagipun saya online sebab nak lepaskan GERAM!!!!! bukan geram sebab lama tak online..tapi sebab...ok,sila ikuti cerita di bawah..hahaha..

Sebenarnya camni...Hari tu main lah facebook..tengok dekat home page.ramai betul post pasal status (in a relationship,marriage to, single, in open relationship)..So,saya yang tengah bosan ni pun gatal2 lah buat.."IN A RELATIONSHIP WITH MUHD.AFIF ZAFRI ABU ZAKI".. lepas tu,saya dapat banyak gila mesej dekat fb..ayat lebih kurang camni lah"eh,couple ngan budak kecik ke??","betul ke awak couple ngan dia..siapa tu??"...saya yang baca ni, rasa nak guling2 gelak...sah2 diorang tu main add je kan..ntah kenal ke tak,main add je..saya ni pun main approve je lah...Padahal dah terang2an kat situ tulis siblings=nama afif tu ada..haih...



nak lihat lagi jelas sila click pd gambar...
tengok tu...dah terang2 kata..
boleh dorang tanya lagi...


lepastu..ini yang buat saya geram sangat..
boleh dia cakap macamtu..
serius masa ni rasa marah gila..
dia nak cakap macamtu asal??
salah ke??ellow,saya tak kenal awak..
dan sukati saya lah nak kawan dgn sapa..
lepastu tiba2 ada orang comment..
terus jadi happy..
owh..DALILA SHARINA
kamulah penyelamatku..



ni lagi satu..saya setuju sangat2 dengan status
kakak saya..memang setuju sampai angkat
tangan tanda setuju lah..
saya cukup menyampah dengan orang macamni..
bukan nak kata kitorang ni apa ke,
cuma ntah lah...benci..tak suka...
tak dapat adik, pergi kat kakak
tak dapat kakak, pergi kat adik..

p/s: buat kawan2 saya di facebook,tak kira lah siapa..please lah..saya ingin menegaskan disini bahawa itu facebook saya,wall saya,account saya...so..korang semua tak ada hak nak marah2..kata itu,kata ini...saya tak ganggu wall korang pun kan..dan lagi satu..saya memang jenis tak layan orang2 yang hantar chat kat bawah tu, kecuali orang2 tertentu..SO,kalau nak kata saya ni sombong lah,baik tak yah buat fb kalau x layan orang..terpulanglah..saya pun dah lali...kalau korang tak suka..korang boleh remove or block nama saya..apa guna jadi kawan kalau menyakitkan hati..



Saturday, April 17, 2010

Dia terkapai2 dan memerlukan sokongan anda..

Dia terkapai2 ??? Ok,saya acah mak enon je..Saja nak buat suspen sikit..takut tak???takut tak??Begini ceritanya,pada suatu malam...Cuaca begitu nyaman dan sejuk...Tiba2,sedang saya leka mengonline kan diri...datang satu suara yang berkata " effy,aku nak buat blog boleh tak??? "..Saya berasa takut sehinggakan muka menjadi pucat seperti kehilangan darah..saya terpinga2 mencari dimanakah datangnya suara tersebut..Rupa2nya orang di belakang saya yang berkata..Saya menarik nafas lega...eiii,skema je tulis camtu,teringat zaman sekolah..hari2 ada subjek BM,kena buat karangan...HAHA..weh,lari tajuk sudah...ok2,continue...

OK,..dia ni rumet saya sejak part 1..Dulu kan,bila saya online..main facebook,blogging,dia bukan main lagi marah..saya ingat lagi ayat dia.."kau ni effy,apa je ada dengan FB n BLOG tu,baik kau baca buku..lagi berfaedah..bukannyer best pon benda alah tu"...see??sekarang siapa yang tiba2 dah gian main facebook..n sekarang nak buat blog sendiri..sampai mengalahkan saya..Dia kalau tak online sehari , memang ajaib lah..Bukan dia lah tu..Tu lah,dulu marah orang, sekarang apa sudah jadi woo...



Dia baru menjinak kan diri dalam dunia blog ni..Sebelum2 ni,mana ada blog dia macamtu..Maklumlah,baru buat,masih buta IT..So,saya yang pandai IT ni,eh bukan..bukan nak banggakan diri...ok,saya yang celik sedikit tentang IT ni pun tolong lah buat apa yang patut..Itu pun dah lenguh tangan ni...nanti 2 sambung ubah lagi..

Siapa rasa dia comel,hensem,cute,lawa,tu sudi2 lah singgah ke blog HAZIQAH ni..Dia terkapai2 lagi tu,,awak tau tak terkapai2 dia dah tahap kritikal??ok ,Bayangkan awak sedang kelemasan di dalam laut,dan belakang awak ada ikan jerung plus piranha sedang membuka mulut..ha.tangan dia time tu macamana??mesti terkapai2..ha,macamtu lah di ibaratkannya....


Friday, April 16, 2010

Nak buat berkobar2,kalau kau tak ikut siap !!!!!

Itu jadual saya baru buat tadi petang..bukan main semangat lagi buat..katil di sebelah memanggil2 saya buat tak tau je sampai dia kecik hati..di tambah pulak dengan ila yang sedang nyenyak tidur.juga saya abaikan..selalunya saya tak begini..pantang nampak orang tidur,mesti nak join..tapi kali ni....wah, sebab minggu depan dah final exam..saya jadi berkobar2 nak buat jadual belajar..HAHA..sepatutnya dari awal sem buat kan??kan??..

hurm,semester ni rasa cukup pantas..rupa2nya,dah nak habis sem 4 dah..alahai, tak sabar nak grad..dah bosan pegang buku ni..lain lah kalau pegang novel..yakin 100% saya tak kan bosan..Roomate saya semua balik,tinggal lah saya berdua dengan ila..Dia transport,saya bsnes..so,paper kami lebih kurang je..Kami tak nak balik sebab gap sangat dekat..risau woooo...final jangan main2.. melalak tak sudah nanti dapat result..Sem ni saya bawa 5 subject..mandarin punya exam dah setel...sekarang tinggal ;


MANAGEMET = 21/4/2010
MARKETING = 30/4/2010
LAW = 5/5/2010
FINANCE = 7/5/2010



KALAU ANDA RABUN,
JANGAN MALU-MALU
SILA CLICK BIAR BAGI BESAR


ni kalau tak ikut jugak, tak tau lah nak kata..hantuk je kepala kat dinding biar sedar diri sikit..kalau tak sedar jugak..siram kepala tu dengan air panas..mesti sedar terus..ila jahat, ada ke dia gelakkan saya buat jadual..dia kata "yeke effy, muka kau nak ikut jadual tu.,hahaha"..eiii,hempuk karang...at least,saya dah berkobar2 nak study..malam esok jadual saya bermula..!!!

Thursday, April 15, 2010

Mandarin Project

Hello...bertemu kembali...Sudah lama saya membiarkan rumah kedua ni bersawang..tadi waktu bukak blog ni,siap nampak labah2 lagi...betul,tak tipu.. betul!!!..(ahhh,tak nak caye sudah..)..Sebenarnya,saya nak upload kan video mandarin sem ni punya,tapi,ntah kenapa error je..sakit hati je tengok..so,bila dah asyik error je,saya hanya dapat tunjukkan gambar..itu pun hanya sikit..*ibu mesti tak bersabar kan nak tengok..huhu..tunggu balik rumah nanti..kita buat wayang,free punya,tak yah bayar..*..



Inilah watak utama..dari undian..
POPO PEAH a.k.a NURUL SAZWANI..
oh yer..popo tu maksudnya nenek..


Juga watak utama...
POPO MINAH a.k.a LYANA DARWESH


POPO TIPAH a.k.a RAFHANAH AFIQAH
membawa watak nenek gatal..
suka pada DR yang merawatnya...


YISHENG a.k.a IZZATI
HUSHI a.k.a EFFY SYAZWANI..
sumpah,hodoh betul time ni...
eiiiiii..geli je tengok....

yisheng = doktor
hushi = nurse


LAOBAN a.k.a EFFY SYAZWANI..
wah...part ni malu sangat...
berlakon dekat kedai makan..
orang semua pandang kot..
dengan misai nya..aduhai.....

laoban = tauke


GUI a.k.a IZZATI
gui = hantu


shouhuoyuan = pekedai
dalam watak ni,sorang pekak..


flashback time berkahwin..


flashback time menyambut birthday anaknya..
itu kek buatan sendiri....comel x???comel x??



flashback time suami mati pada hari raya,
part ni paling best kot...mati sebab tercekik biskut..
waktu ditayangkan kat kelas,lecturer dah gelak2
sampai meleleh air mata...


kebingungan sebab keliru dengan pekedai yang pekak..


saya menghantar makanan..


salah satu dari scene..


scene di klinik..
pesakit yang saya kata nenek gatal tu..
sebenarnya dah tak sakit...tapi dia saja buat2 sakit
sebab terpikat dengan doktor...



dengan muka terkejutnya...


ha,tu lah yang dapat ditunjukkan..kalau dapat tunjuk video lagi best..sebab kelakar..budak kelas semua gelak gila2 kot..lecturer pun ikut serta..overall, lecturer kata video kami best lah..dari sem2 lepas punya...

*terima kasih pada semua yang terlibat menjayakan project mandarin ni..izzati,lyana,nurul,ieka...korang semua memang sporting...dah lah sem ni sem akhir kita ambik mandarin..sem depan dah tak ada berlakon2 ni..(wah,ayat nak sedih je..HAHAHA)*

Monday, April 12, 2010

Salah siapa sebenarnya???


Salah siapa???
itu tajuk n3 kali ni...Bukan apa..kali ni saya nak bercerita tentang sesuatu perkara..Semalam, saya sempat berYM dengan seorang kawan baru...Pada awalnya,kami berkenalan di dalam facebook...maaf,namanya terpaksa dirahsiakan..Orangnya baik...cuma sedikit sosial...terlalu bebas dengan kehidupannya sekarang...walaupun baru sehari kenal,tapi bila berborak,rasa macam dah bertahun2 kenal...

Mulanya kami hanya berborak2 kosong...tapi, dah lama2 dia mula bercerita tentang kisah hidupnya..Beza umur kami pun hanyalah setahun..So, tak ada lah terasa kekok sangat..Dari apa yang saya tau..Dia ni anak tunggal...tiada adik beradik...Ya,mungkin dia lahir dari keluarga yang berada..ada rumah besar yang dilengkapi swimming pool,kereta besar...Setiap yang dia inginkan pasti akan ditunaikan oleh ibu bapanya. Mintak lah apa saja,tentu dapat..



Tapi,masalahnya...dia tidak mendapat perhatian yang cukup daripada ibu bapa nya..Ayah dia ada perniagaan sendiri...Ibunya pula bekerja di Syarikat besar..So,masing2 terlalu busy...sampaikan dia cerita...bila dia ajak parents pergi holiday ke shopping ke, ayah dia siap cakap lagi.. "hurm,pergilah ajak kawan2, guna credit card ayah,tapi..jangan boros..".Alahai...tak kesian ke korang bila dengar...tak faham ke si ayah tu bahawa anak dia tu nak kan perhatian dr family bukan kawan2..dah lah tak ada adik beradik nak diajak bermain,bergurau..Nanti kalau si anak tu dah berubah perangai...jadi teruk, tak kan baru nak sedar??..Tapi,alhamdulillah, dia tidak lah seteruk itu...



Semalam, sambil kami berYM, dia kata pada saya.."effy, jelesnya dengan awak, awak ada family yang cukup perfect..seronok tengok pic2 awak dalam facebook, lagi2 part tengah makan KFC tu" ..Bila baca apa yg dia taip tu, serius rasa sedih...macam...macam..ntah lah susah nak cakap..macam kesian sangat dekat dia..kesian sangat2...kalau saya dah rasa sedih,dia apa lagi...Dia kata hanya mampu tengok sampai pic ke 41 je..dia tak sanggup tengok pic seterusnya..sebab dia kata, dalam PC dia tak ada satu pun gambar bersama family macamtu..yang ada pun, satu je..itu pun di simpan dalam purse..



Sejak dari kecik dia kurang kasih sayang...Dari apa yang dia ceritakan, sewaktu kecil,patung barbie doll tu lah teman dia bercakap dan bermain...sampaikan bila ada family kawan2 ayahnya yang datang,dia hanya mampu tengok dari jauh..cuba membandingkan dirinya dengan diri orang lain...Hurm..banyak lagi sebenarnya yang dia ceritakan,tapi...tak semua yang boleh saya cerita kat sini...


Saya sendiri tertanya2..Dalam hal ni, siapa yang salah sebenarnya??? adakah salah ibu bapa yang terlalu mementingkan kerjaya atau salah anak yang tidak pandai mendekati ibu bapa??? Penting sangat ke kerjaya tu sampai anak sendiri terasa kekosongan???Saya tak tau nak cakap apa dah..Semua persoalan ni, individu tu sendiri yang ada jawapannya..


"PESANAN KHAS BUAT IBU JUGA AYAHKU...IBU DENGAN AYAH...JANGAN NAK BUAT MACAMTU...TAK MAU KAWAN NANTI BARU TAU, TAK NAK BALIK CHERAS DAH, BIAR DUDUK KAT KOLEJ NI SORANG2..HAHAHA..TAK SABAR NAK BALIK BELI NOVEL BARU..YEAY!!!!!! "

Thursday, April 8, 2010

Presentation Marketing sudah selesai...

Yeay!!! presentation dan juga test writing mandarin habis juga akhirnya...Presentation..hurm...hari ni ada 4 group present..yang best nyer group first,siap sediakan breakfast owh...banyak gila kot dapat cucur ikan bilis...penuh satu tray..order sampai 25 kepala,yang datangnyer tak ramai, so..huhuhu..makan sampai kekenyangan lah tadi..overall ,miss kata ok lah...dah habis present,bergambar jap, pastu terus balik bilik,tak melencong ke mana2..

Sampai bilik, konon-konon nyer nak study mandarin lah..sebab petang tu kul 2 ada final test untuk mandarin..tapi,badan ni cepat je menuju katil...bersemangat ni nak study mandarin sambil berbaring atas katil..Sekali,ha..amik kau..terus tertidur..Buku yang baca saya...Bangun2 dah azan zohor..terus solat,siap2 pergi kelas..

Mandarin...hurm...nak kata susah tak sebenarnya...soalan ok jer..cuma sabdu tu ha...aiyoyo...sangat menyusahkan hidup..tadi jawab,banyak lupa sabdu2..tau jawapannyer,tapi kalau salah letak sabtu tu jawapannyer salah..nasib baik lah bukan semuanya blur..harap2 lecturer leh consider..ala,miss....biasalah...student2 miss ni kuat makan semut..tu yang asyik lupa...



Presentation kami tentang GIFT OF SMILE program


tu tag nama saya...comel x???comel x???


thanks kepada yang donate td...
sumbangan tu akan diberikan pd McD Segamat
eh, itu tabung buat sendiri tau..
kami berpeluh2 buat...


ieka, nurul, miss adila (our lecturer), me , izzati

nurul, izzati, lyana





Tuesday, April 6, 2010

Datang lah buat acah mak enon lagi...=)

Post yang khas ditujukan buat mummy ku...Sebab tadi dia call,tanya makan apa..saya pun jawablah macam2 biar bagi ibu terliur..HUHU....Dah lah setiap kali call akan bercerita pasal n3 yang saya post kan..kadang2 tu malu dibuatnya...Yang bestnyer, setiap hari ibu buka blog saya..OK, ibu..anak ibu ni....hari2 makan benda ulang2...dah bosan dah..Tak sabar nak balik rumah..Oh,yer...ibu..jangan lupa tau..simpan lah dalam RM 300 untuk novel nanti...(-_-")






Bila ibu nak buat acah mak enon lagi??? datang lah Segamat..nanti alg belanja...

Related Posts with Thumbnails

Pages

..

Related Posts with Thumbnails