Monday, May 31, 2010

Pengertian kawan...


BUAT KAWAN-KAWANKU...

1) kawan tu bkn mcm main FUTSAL. Mula-mula kejar..dah dapat sepak..

2)kawan tu bkn mcm main SKATE. Mula-mula gosok..lepas tu pijak...

3)kawan tu bkn mcm main RAGBI. Mula-mula tangkap.. dah dapat tendang

4)kawan tu bknnya mcm PAMPERS.. dah pakai, buang..

5)kawan tu bknnya mcm BARANG KEMAS. Waktu baru beli pakai. Dah sengkek gadai.

6)kawan tu bkn mcm PELANGI. Hari cerah takde..hujan gerimis baru muncul..

7)kawan tu bkn mcm KERETA. Rosak skit,jual.. ambik kereta baru..

8)kawan tu bkn mcm CHIPSMORE.. kejap ade kejap takde..

9)kawan tu bkn mcm BANK. Bila dah takde duit, pegi kat sana ambik.

10)lagi..kawan tu mcm ape ye???? Haa..kawan tu mcm AWAK LA. .bila saya hantar
msg
awak akan baca msg saya dgn teliti sampai habis.


" Walau ape pun tanggapan org tentang kawan.. bagi saya, kawan tu penting. Seorang kawan takkan biarkan kawan dia menangis, sedih, berduka dan sebagainya. Kawan yg sejati adalah seorang kawan yang dapat diajak duduk dan berbincang tentang pelbagai perkara. Yang penting, seorang kawan akan sentiasa menghadiahkan senyuman kpd kawan-kawannya. . :) "

Sunday, May 30, 2010

Nak tengok burung bercinta??

ha..nampak apa2 tak...
tu ada burung tengah bercinta...
bukan 2 orang lelaki tu lah...
tak ada kena mengena ok!!
dorang tu nyibuk nak masuk dlm blog..
so, nampak tak ni??
Ya allah...cuba cari betul2..
jgn guna mata kasar...guna mata hati..
cewah..hahahahaha...
betul lah, ada..cari betul2 ok..=)


adoyai...masih tak nampak rupanya...
eiii, cepat betul give up lah...
ok2 lah...meh saya ZOOM ok...
nah tengok lah...

_

_

_

_

_

_

_

_

_

_





TIDIDIDINGGGGGGG
ni lah gambarnya..sweet kan..
kalau tak nampak jugak..tak tau lah..
perasan tak..sorang tu macam memalingkan muka..
biasalah..bergaduh lah tu..apa lagi...
sorang merajuk...sorang memujuk...
sebab apa lah tu agaknya kan..
hal mereka..jangan masuk campur..(-_-")
pandai2 lah selesaikan ok...


Friday, May 28, 2010

Siapa nak angkat tangan cepat !!!


Petang tadi..ada orang belanja saya sekeluarga makan cake..
best owh..sebab dia dah tunaikan janji dia kata nak belanja...
So...dia pun belikan lah..siapa nak angkat tangan ??
hahahahaha..tak dapat..sebab tinggal suku je..





walaupun semuanya dah lepas..
birthday ija...birthday eashra ...
hari ibu...dan hari bapa yg bakal tiba...
dari cake tu kosong..baik tulis ayat atas tu kan..=)

my sis..EASHRA EDZRIN...

satu2nya adik lelaki saya..AFIF ZAFRI

nah..siapa nak makan lah..share2 yer...
tak mau rebut2..hahahahahaha..
budak2 tak boleh makan banyak..
tak bagus untuk kesihatan...=)


****************************************
dan disini...saya ingin mengumumkan...
juga ingin berterima kasih kepada....
MISS DALILA SHARINA..


kerana dialah yang belanja kami..
patutlah rasa manisssssssss
sedapppppp sangat..
hahahahaha.
tenkiu yer..lebiuuu...
alg dh masukkn muka kau kat blog...
suka x??suka x??hahaha..
nanti nak big apple pulak tau!!
~PEACE...=) MUAHHHH~

Thursday, May 27, 2010

Sehari Bersama IBU...

N3 kali ni agak panjang..Pagi tadi teman ibu pergi Klinik Kesihatan Putrajaya..Untuk apa lagi..?? cek kesihatan lah..Adik2 sekolah,so..ibu ajak saya temankan..Kata ibu,nanti dekat sana tak ada kawan..eleh, padahal ibu tu takut kan jumpa doktor..baik ngaku..HAHAHA...So,pagi tadi..kul 7 bertolak dari rumah,hantar ija pergi sekolah dulu..terus ke Klinik...





Ha, ni lah kliniknya...Kitorang sampai awal pun dah ramai jugak..nak tunggu giliran lah yang payah sikit...uish...lama wooo..Klinik kerajaan kan..standart lah kalau lama..Lama dia tu,agak2,kalau tidur..sempat lah lepas 3x mimpi..HAHAHA..punya lamanya..ibu siap pesan lagi pagi tu,"nanti bawak lah 2,3 novel tu..baca..bosan nanti tunggu..".

hahahahaha...tertangkap gambar makcik tu..
kacau lah makcik tu... =)
see,baru sampai,dah ramai macamni..
ni baru kaunter pendaftaran..
belum checkpoint2 yang lain...

ibu ambil no giliran sebelum nak berdaftar..
apa, ingat boleh main redah je ke...tak dapat lah de..
peraturan tetap peraturan...

1030???

sekarang 1016...
owh...tak lama lagi...
lagi 14 orang lah kan maksudnya..

************************************
ha,ni nak dijadikan cerita...
kemusykilan melanda...tentang si dia ini..
si dia ingin cek mata...yang menjadi kemusykilan..
kenapa yer???kenapa???
dia perlu tanggalkan kasut..???
adoyai,saya dengan ibu dah gelak2 dah..
nurse tu kata "tumit jangan lebih garisan merah!"
aiyooo...kakak.memang lah tumit ..tapi tak yah tanggal kan lah..
itu kasut tumit tinggi...HAHAHA...
orang lain semua slumber je..dia sorang tanggal kasut..


eh...tapi itu membuktikan dia ni PATUH PADA ARAHAN
dengan penuh teliti dan ketekunan...
nurse tu kata tumit...ha kau...tumit betul dia letak...

maaf lah kepada si dia....sebab curi2 tangkap gambar ..
NOT ME!! ibu yang suruh..HAHAHA..

ha,tengok lah checkpoint2 tu...
semua kena pergi satu tempat ke satu tempat..
ambil no giliran...tunggu dan tunggu...
dah habis satu checkpoint,pergi ke checkpoint strusnya..
menjalankan aktiviti yang sama..iaitu...
no giliran...menunggu...=)

***************************************
nasib baik saya bawak 2 novel..
baru berkesempatan baca novel WASILAH CINTA WEERA..
karya ROSE HARISSA...seriously,best!!!!
dah lama dah novel ni..tu lah,,saya agak ketinggalan..
novel dia semua best kot...jalan cerita dia...paling tak boleh lupa
CINTA MEKAR DI HATI dgn BERMULANYA SATU CINTA tak silap


tu dia...ibu saya...
Dr kata mata dia OK!!! no hal..
mana taknya...belum disoal...amboi...
laju bukan main jawab huruf2 tu...

banyak lagi checkpoint sebenarnya...tapi...
tak sempat la kalau nak tangkap pic setiap checkpoint...
sebab khusyuk sangat membaca novel...
yelah..tunggu lama..baik baca novel...
ALMOND GOLD..serious sedap coklat tu!!

***********************************************************
dah setel semua, ibu ajak pergi makan...
TAMAN WARISAN PERTANIAN
tempat yang dipilih..




gambar makan tak boleh dimasukkan sebab serabai sangat..
hahahahaha...comot momot dah...
ibu yang makan comot, bukan saya!!..hahaha

***************************************************
habis makan, singgah office ibu....
di PARCEL C, PUTRAJAYA...
walawei..kenapa baru perasan ada side mirror tu..
aduhai...maca, baru first time pergi je..
padahal..dah berjuta2 kali...
siap dah naik tau anak tangga yang ada...





Dalam lif pun sempat lagi bergambar..
gila kecoh dalam ni tadi...bukan saya yer.tapi ibu.HAHA
"ibu,pandang sini!! cepat!! nanti lif bukak,orang nampak"
"depan sikit ibu,tak nampak..ha..dekat sikit"
lebih kurang macamtu lah ayatnya...


Bilik rehat ibu...dah lah penuh dengan makanan...
sejuk pulak tu....saya kalau pergi..selalu lepak dalam ni..tido...
yang paling best..tu cermin tu...gambar sesuai tangkap kat situ...
sebab cermin gila besar..tengok lah gambar2 atas tu..
hahahaha..tu namanya..budak bosan tak ada kerja nak buat!!
sebab tu terhasil macam2 gambar...

tempat ibu membuat kerja...

cool lah screen computer tu..macam kenal je..

**********************************************

balik rumah..ibu terus hantar ayah ke HUKM..
untuk pemindahan kornea..esok mungkin operate...
semoga semuanya berjalan lancar..AMIN.
hurm..esok ayah operate..esok nenek lampir balik..
angah, jangan pulak buat2 lupa...plan kita...
pg jalan2,tengok movie,big apple,secret recepi k!!!

p/s: kepenatan sudah..n3 dah panjang ni..so,gudnight..

Wednesday, May 26, 2010

katakan TIDAK pada blog bersawang dipenuhi labah2.

Katakan TIDAK pada blog yg mmg cobwebbed tahap kronik dan dipenuhi labah2..uish...tadi masuk blog ni...MEMANG HORRIBLE.. Seriously, labah2 pelbagai spesies saya jumpa...yg paling bahaya tu pun ada...nak tau tak apa sebabnya??? Sebabnya...blog ni terlalu lama diabaikan.. Nama je cuti sem ,2 bulan kat rumah..tapi..tak jugak update2..hahaha..walaweii...busy lah..nak harapkan...si kembar tu??? dia SPM this year..so,bz dengan tusyen semua..

Aktiviti di pagi hari, macam biasa bangun tidur lambat...bangun2...g toilet...kuar toilet...on laptop...online...sampai puas..tiada gangguan lah katakan...adik2 sekolah..=) Cuba kalau sabtu ahad...ha, jangan nak berangan lah dapat online..afif dah kongka awal2 jam 8 pagi.. masuk bilik saya senyap2,ambik laptop..bawak turun..mentang2 kakak2 dia tidur mati..

Selalunya lepas online sampai muak lah orang kata...MUAK TU MACAM DAH SIGN IN FB...SIGN OUT FB..SIGN IN FB..SIGN OUT FB...berulang2 kali..ha..camtu lah..lepas tu..cari novel...baca..lagipun hari ahad haritu, baru beli novel..hahaha..dah buat muka kesian kat ibu..kiranya, muka kucing shrek lah..ibu pun beli kan lah...sekarang ada 3 novel lagi tak sentuh..tu aktiviti lepas online lah...baca novel sambil makan snickers..sapa nak???hahahaha..tak boleh..sebab "snickers ni pedas..x sedap..lagi pun cair..kedai tak ada current, sbb cair orang bom kedai..meletup...BOOMMMMM"...hahahahaha..yang tak faham tu buat2 faham je lah..sebab hanya ada sorang je faham pasal ni..=)



Agak2 dah muak baca novel..sebab kepala dah sakit asyik baring, tangan dah lenguh pegang buku..stop lah kejap...tengok jam...alamak...dah petang lah....kesian pulak kakak masak sorang2 kat dapur...pergilah rajinkan tangan menolong..kadang2 je...kalau rasa kesian tolong lah..kalau tak...haaa...buatlah sorang2..hahahaha...adik yang bagus...ye lah...suruh kakak berdikari...dulu saya lepas SPM macamni jugak..terkapai2..dengan ija..Sekarang, saya lah bos..



Time ni saya merajinkan diri membantu..Kesian pulak nanti dia terkapai2..Dia kata,"alg, tolong boleh??ikan tenggiri tu ambik isi dia, ISI JE TAU!! TULANG TAK MAU!! asingkan..lepastu..kau tumbuk ok..dengan kulit2 sekali..pastu,bulatkan dia...alah,macam buat kuih tu."...SEE...cute kan...saya bulatkan dengan penuh kesopanan,lemah lembut..dengan penuh kasih sayang..hahahaha..KEBAHAGIAAN TESERLAH apabila dimasukkan ke dalam kuali dan bertukar menjadi putih...saat bahagia....sangat bahagia..hahahaha...penat lelah terbalas sudah =)



Part saya dah selesai...So,saya tinggalkan dia keseorangan di dapur...saya naik ke bilik..ya allah...bilik dah macam sarang ular..tikus..semua ada...dengan hati yang ikhlas, saya kemas lah..dah habis kemas...ha....baru lega...sedap mata memandang....

Aktiviti malam, macam biasa..lepak bilik ija...bergosip itu..ini...dengar mp3 kat bilik dia...baring2 baca novel...main2..ketawa2...teman dia sidai baju..sampai lah tengah malam...lepastu....apa lagi...ija mula lah kata..."alg,hehehe..jom turun cari makanan..ija lapar lah..teringin nak minum air panas.."..Saya ok kan je...sebab memang nak turun minum air masak...

Turun2...perkara pertama ija buat...buka tudung salji...lepastu..pandang muka saya...saya pandang muka dia...terus kata.."alg tak nak makan, dah kenyang makan petang td..kau nak..kau makan lah..alg teman.."..Dia dah siap amik nasi..buat muka menggoda, senyum2...goda saya ajak makan..Saya pun x tahan dengan godaan dia pergilah amik nasi sekali join ija makan..hahahahaha...td gila berlagak..2x5 je..



Dah habis makan...gila makan tengah malam..HAHA..tapi memang ni aktiviti kami..lagi2,kalau budak penang tu balik..ha..dia lah yang selalu ajak tiding2 kul 2,3 pagi...Hurm..naik atas..online sekejap...tengok apa yang patut...Update blog...Jam dah 3.15 am...Esok saya ada date ngan ibu dari pagi sampai petang...So, kena bangun awal2 pagi..ikut ibu..OK,nak masuk tidur dulu...GOOD NIGHT..


~blog tidak lagi bersawang dan dipenuhi labah2 sebab dah diupdate...~


Tuesday, May 25, 2010

Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal


Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)

· Kepala berbentuk ‘V’

· Bentuk badan mirip torpedo

· Badan berwarna hitam berkilat

· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak

· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning

· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)

· Kepala berbentuk ‘U’

· Bentuk badan tirus

· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat

· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu

· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan

· Digoreng tidak meletup

Monday, May 17, 2010

Saya tak pandai baca ABC tanpa cikgu..Selamat Hari Guru..

Happy teacher's day...

Dulu...Sewaktu tadika...
mana reti nak sebut ABC, 123, alif ba ta..
nak baca buku pun tak tau....
dekat rumah ibu ajar...
dekat sekolah cikgu pun ajar.....
cikgu baik...walaupun ada sesetengah
anak murid yang degil, main2..tapi..
cikgu ni penyabar..hanya senyum saja..
tak pernah nak marah...

Sebenarnya..pekerjaan sebagai gurulah...
satu kerja yang paling mulia...
yelah, sanggup turunkan ilmu pd anak murid..
sabar dengan kerenah anak murid..
bukan senang nak jadi cikgu...
kena jadi seorang yg penyabar....
sebab pelajar ni banyak ragam,perangai..
tanpa cikgu...mungkin kita semua
tak kan dapat belajar sampai ke Universiti..
tak kan dapat belajar tinggi2...

Buat semua guru2...
terutamanya dari
SKBTHO,SMKCP,SMKBTHO,SMTKL..
SELAMAT HARI GURU...
jasa dan pengorbanan mu tidak akan kami lupakan..
terima kasih dia atas segala ilmu yang dicurahkan..

Love: Effy Syazwani & Adina Shamiza



Wednesday, May 12, 2010

JANGAN DAN JANGAN TAK DI FACEBOOK...

Jangan tak:

  • malu
  • fikir sebelum berbuat sesuatu
  • ingat bahawa perbuatan kita dicatit, dan akan dipertanggungjawabkan setiapnya
  • tegur-menegur
  • nasihat-menasihat
  • saran buat baik
  • kongsi link/tips/cerita/ berita yang baik
  • ajak kepada ma’ruf, cegah kemungkaran
  • awas dengan mudharat yg berpotensi diwujudkan oleh Facebook
  • rekomen perkhidmatan & produk keluaran ummat Islam yang bagus
  • set di privacy setting ikut keperluan anda supaya bukan semua maklumat/gambar anda boleh dilihat/diceroboh

Jangan:

  • kutuk-mengutuk
  • fitnah-menfitnah / gossip
  • gedik-menggedik
  • ejek-mengejek
  • upload foto yang menimbulkan fitnah, terutama foto wanita
  • upload foto anda (sekiranya anda wanita), foto adik perempuan anda, isteri anda, anak perempuan anda, rakan perempuan anda atau lain-lain wanita bagi menjaga kehormatan, kemuliaan & maruah mereka.
  • buka aib diri sendiri & orang lain
  • terlalu berkongsi maklumat diri & keluarga
  • bermain dengan kuiz yang boleh merosakkan aqidah dan tidak berfaedah
  • bermain dengan permainan (games) yang hanya membuang masa
  • bebas sangat
  • berlebih-lebihan dalam bergurau
  • berkhayal dengan foto2 rakan Facebook anda
  • memuji diri sendiri, nanti orang menyampah
  • taksub & lalai dengan Facebook
  • terus percaya & sebarkan semua khabaran orang

Saturday, May 8, 2010

Happy Mother's Day....


SELAMAT HARI IBU...
Walaupun agak ketinggalan...dah 3 hari ketinggalan..
tak salah rasanya kalau saya menulis n3 tentang ni..
Ibu anggap je lah ni ucapan kali kedua...
dah duduk dekat rumah...blog entah ke mana..semua ke mana..
nak harapkan kembar saya tu...jauh sekali...busy memanjang..
calon SPM lah katakan..ntah kenapa..
pagi ni tergerak hati nak mengupdate blog...

Ibu...
1) seorang yang sentiasa ada bersama kami, anak2nya..
2) seorang yang sporting sebenarnya...
3) suka berleter..bila kain bertimbun tak berlipat..
bila rumah bersepah...=)
4) seorang yang baikkkkkkkkkkkk
-sebab selalu beli kan saya novel.
sekali beli dah RM 200 lebih
-sebab selalu datang Segamat buat kejutan
(sampaikan rumet2 saya jeles ibu asyik datang)
5) Kalau ibu masak..itu yang terbaik.
6) Sentiasa membawa kami berjalan2
(sabtu & ahad..hari lain kerja maa..)
7) sentiasa melayan kerenah anak2.

kalau nak sebut semuanya...
memang panjang berjela...
tak tersebut rasanya apa yang ibu dah buat.

MOM, HAPPY MOTHER'S DAY..SORRY AND THANKS FOR EVERYTHING..I KNOW THAT BOND BETWEEN U AND US..I KNOW THAT SOMETHING SO SMALL COULD MAKE US FEEL SO IMPORTANT AND HAPPY..U ARE AWESOME..WE LOVE U FOREVER..

LOVE: EASHRA EDZRIN, DALILA SHARINA, EFFY SYAZWANI,
ADINA SHAMIZA, MUHAMMAD AFIF ZAFRI

Related Posts with Thumbnails

Pages

..

Related Posts with Thumbnails