Friday, July 27, 2012

Zaman kecik punya mainan...


Pagi-pagi macam ni..mata susahnya nak lelap..
segar bugar je rasanya...dah jam 1.20 pagi ni, jam 4.55 nak bangun sahur
Alamatnya, tersengguk-sengguk lah makan time sahur nanti..
Tapi...disebabkan ayam gorenggggggggggg..
Dapnyer...makan dengan kicap,nasi panas2....
aiseyman, dah keluar topik..hehehehe

Korang ingat tak zaman kecik-kecik punya mainan...
hahahahahaha...rindu dowh....balik je sekolah agama..
naik basikal, kayuh laju2 sebab nak beli mainan...
maklumlah akal kurang lagi masa tu kan...
osah eyy mombazir duit bobonar bilo pikir balik ha !



 HAH.....ni lah mainan yang selalu budak2 beli dulu...
termasuk lah aku sendiri..haha..mengaku tu..
ntah apa yang digian sangat membeli...
masa ni rasanya RM 1.20 kot untuk TORA..
DING DANG murah sikit lapan posen...
maklumlah bekas kecik.



Tengok lah, mainan ntah apa2 ntah..
Setakat cekelat 8 bijik tu..hehehehe


Ha...sama lah ni.. Mahal mak datuk...
mainan kadang2 ntah apa2..tahan sehari dua je..
seringgit lebih tu...kalau hari2 dah melayang duit ke sini..
mahal sikit sebab cekelat isi 9 biji..tadi 8 biji..hehehehe


 Hah!!! ni lagi satu..JOJO....aku lagi prefer beli benda alah ni
sebab mainan dia advance sikit dari tora ngan dingdang.
tak main cekelat2 ni....tapi isi cumi....hehehe

Kanak-kanak....oo kanak-kanak....
baik simpan duit tu...kalau lah simpan duit tu.,,
uish...dalam puluh ringgit la dapat kumpul...

Lagi satu benda yang aku gian nak buat ialah  BUBBLE WRAPS..
kalau dapat benda alah ni..uish..seronok bukan main..
suka benar main picit2, letup2, kadang-kadang tu...
hah sampai lengan, kaki diguna,kira melompat lah atas bubble tu
bunyi dia kiut...puup~puup~puup



ha...ni lah dia...bukan takat bebudak...
dah besar pun minat lagi main benda alah ni...
seronok..boleh hilangkan stress.TRY!! TRY!!




Tahan nafsu tu dulu...=)





HOLAAAAA....READERS..
Saya telah kembali berblogging...
Ini adalah disebabkan adanya satu kuasa sakti yang
menyuruh saya menghabiskan masa untuk blog terbiar ini..
Lagi pun tengah cuti semester 2 bulan...2 BULAN WEI!!
ingat sekejap ke..pejam celik pejam celik..dah masuk sem 5


dah besar rupanya effy syazwani ni yer...
nak masuk semester 5 dah...tahniah buat diri sendiri...
sekarang ni...musim ramadhan..dah 7 hari berpuasa...
tinggal lagi..err...30 tolak 7 sama dengan 23 hari lagi la..
puasa-puasa jugak, kurusnya tidak...
mana tak nya..tak ada perut bila pagi..masuk senja berlapis2
hehehehehehehe...apa da....


Bulan puasa kan bulan mulia..jadi..kita kene menahan
nafsu dari makan..minum..telan air liur pun jangan...
ada ke agak2 orang kumpul air liur ,.agak2 penuh satu mulut
baru dia telan...uekkk...gila jejek dowh..cekidaudddddd




IKAN SEMBILANG SALAI...DAPNYER..



 puas tengok apa ke benda lah ni...
akhirnya daging salai  rupanyer...


 Daging selepas disalai


Tadi dah selepas, ni sebelum lah pulak..hehehe


Siapakah gerangan wanita bertopi ini???
hehehe..inilah nenek saya...



Time puasa pun masak lemang tau..ha...ingat raya je boleh
semangat nak menyambut bulan puasa lah katakan..


"Kepada seluruh umat islam, selamat menjalani 
ibadah berpuasa"



Ikhlas,
effy syazwani



Tuesday, July 3, 2012

Diari si anak...





26 Jun 2012

Anak: Hello, ibu dekat mana dah ni?
Ibu: Ibu dekat KLIA ni, nak pergi toilet sekejap, nanti ibu call balik,ok?
Anak: Err, okay! bye..lebiu
Ibu: ha..ok ok..bye2..lebiu 2...

Setelah itu, si anak menunggu ibunya..sambil menunggu, si anak call ayahnya pula..
bertanyakan khabar, mengucapkan selamat tinggal kepada si ayah..10 ke 15 minit kemudian,
si anak menerima kiriman sms dari anaknya, yang berbunyi "ibu tak sempat nak call la, orang ramai sangat, insyaallah ibu doakan di sana nanti..bye..lebiu..". Si anak sedikit hampa..tetapi, pesan orang2 tua..sentiasa berfikiran positive..jadi tidak mengapalah..dapat bercakap tadi sekejap pun okay la..=)


1 Julai 2012

7 hari berlalu..Hanya sekali si anak menerima kiriman sms dari ibunya..mengatakan bahawa mereka sihat di sana, cuaca di sana 47 darjah..dan si ibu memberitahu bahawa doa si anak2 telah dibacakan di hadapan kaabah. Kini, si anak sedang menempuhi peperiksaan akhir. Dalam menunggu si ibu ayah pulang ke Malaysia, macam2 perkara terjadi dengan si anak..

Masih segar di dalam ingatan, tarikh si ibu ayah berlepas ke kota Mekah, si anak mengalami masalah..Jadi, hendak memberitahu ibu bapa, tentu ia bukan masa yang sesuai..Si anak takut ibu bapanya tidak jadi berangkat ke Mekah. Jadi, si anak berdiam diri..Pesanannya kepada semua rakan2, adik beradik dan yang terlibat agar berdiam diri mengenai masalah itu.


3 Julai 2012

Kini, setelah semuanya kembali seperti biasa..(Semoga semuanya tidak terjadi lagi).Si anak berasa kerinduan yang teramat kepada ibu dan bapanya..Tetapi, apakan dayanya..Si anak hanya berharap masa berlalu dengan pantas..Si anak sangat merasakan kelainan kepada dirinya..Maklumlah,tidak pernah berjauhan dengan mereka..Jika si anak kembali ke puncak alam, paling tidak pun, si anak membuat panggilan ataupun mengirim pesanan. Cepatlah 7 julai,si anak berbisik..

Lain sungguh rasanya..Selalunya, habis satu paper, si ayah dan si ibu akan membuat panggilan bertanyakan bagaimana menjawab paper tersebut...Sudah 2 paper berlalu, namun, tiada panggilan daripada mereka..Ialah, mereka jauh..tentu kos mahal. Pernah 2 kali, si anak tersalah dail. Si anak terdail no ibunya,kemudian cepat-cepat si anak menekan punat merah di telefon bimbitnya, baru si anak teringat, ibu bapanya di sana..Akan datang, 5 jun 2012 tarikh peperiksaan si anak.. 

Kemudian, 7 julai si ibu ayah pulang..Jadi, rasanya bukan masa yang sesuai untuk si anak menceritakan apa yang terjadi..Biarlah mereka berdua merehatkan diri dahulu..Lagipun ,si anak pun telah pulih..Apa yang ingin disampaikan disini, si anak begitu merindui kedua ibu bapanya..2 minggu satu penantian yang begitu menyeksakan..Rindu sangat-sangat...Buat ibu dan ayah, semoga selamat pulang..luv u..



Lima orang





hehehehe..zaman dulu kala..=)
Related Posts with Thumbnails

Pages

..

Related Posts with Thumbnails